
아모르나폴리 안국점
Design Director : K + D
Project Designer : H + O
Assistant Designer : O + W + U
Scale : 지하1층, 지상3층
Area : 640sqm
Client : (주)도레도레
Branding : SPRED WORKS
Construction : 이토건설
Principal use : 베이커리 카페
짧은 여행
현재 FNB 산업은 변화가 빠릅니다. 그중에서도 베이커리 카페가 소비되는 속도는 기하급수적으로 빨라졌습니다. SNS의 발달로 FNB 브랜드는 음식으로 소비되기 이전에 이미지로 소비됩니다. 장시간 입소문을 타 점점 자리를 잡아가던 가게들이, 이제는 폭발적인 이미지의 파괴력을 이용하고, 그리고 언제 손님이 끊길지 모르는 불안감에 시달립니다. 이미지는 빠르게 소비됩니다.
도레도레는 케이크 카페 DORE DORE와 커피 브랜드 MAHOGANY를 창립하고 오랫동안 운영해 왔습니다. 도레도레는 빠르게 소비되는 파괴적인 이미지를 추구하지 않고, 개별 브랜드의 진정성을 추구합니다. 처음에 폭발적으로 잘되지 않아도 좋으니, 오랫동안 사람들에게 사랑받는 브랜드가 되겠다는 철학이 곳곳에 묻어 있습니다. 흔히 이야기하는 WOW POINT나 사진찍기 좋은 배경을 억지로 만들려고 하지 않습니다. 아모르 나폴리는 도레도레 창립 20주년을 맞아 런칭하는 새로운 브랜드입니다.
아모르 나폴리는 이탈리아 남부 나폴리 지역의 정통 빵을 파는 베이커리 카페입니다. 정말 나폴리스러운 건물이었으면 좋겠다는 클라이언트의 요구에 따라 이미지로서의 나폴리가 아닌, 환경으로서의 나폴리가 분석됩니다. 기단, 목재 도어-장, 색, 스트라이프 어닝, 입구의 장식장 등 여러 요소들이 차용되고 변형 됩니다. 예산을 줄이기 위한 다양한 시도가 제안 되고, 펜던트 등을 포함한 집기들이 세심하게 선정됩니다. 다양한 색과 질감의 나폴리의 베이커리를 어떻게 보여 줄 것인가를 고민하며 테이블의 재질과 높이, 복도의 폭이 계획됩니다. 2층에 올라가면, 실내를 향해 메달려 있는 어닝이 나폴리의 외부 풍경을 실내로 초대합니다.
A Short Trip
The FNB industry is changing rapidly. Especially, the speed at which bakery cafes are consumed has increased exponentially. With the development of SNS communication, FNB brands are consumed as images before being consumed as food. Stores that had been gradually establishing themselves through word of mouth for a long time are now using the destructive power of explosive images and suffering from the anxiety of not knowing when customers will stop coming. Images are consumed quickly.
Dore Dore founded and has been operating the cake cafe DORE DORE and the coffee brand MAHOGANY for a long time. Dore Dore does not pursue destructive images that are consumed quickly, but pursues the authenticity of individual brands. The philosophy of becoming a brand that is loved by people for a long time is embedded everywhere, even if it does not do well explosively at first. They do not try to force the so-called WOW POINT or photogenic background. Amor Napoli is a new brand launched to celebrate the 20th anniversary of the founding of Dore Dore.
Amor Napoli is a bakery cafe that sells authentic bread from the Naples region in southern Italy. In accordance with the client’s request for a truly Neapolitan building, Naples as an environment, not as an image, is analyzed. Various elements such as the stylobate, wooden door-case, color, striped awning, and the entrance curio cabinet are derived and transformed. Various attempts are proposed to reduce the budget, and furniture including pendant lights are carefully selected. The material and height of the table, and the width of the hallway are planned while considering how to show the Neapolitan bakery with various colors and textures. When going up to the second floor, an inward-extending awning integrates the exterior scenery of Naples into the interior spatial experience.
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